Před třemi týdny začalo moje letní prázdninové dobrodružství v Rakousku a jelikož se toho děje mnoho a mám spoustu zážitků, rozhodla jsem se o ně s tebou podělit. A to jsem jsem teprve v půlce!
Začátky
První věc, kterou považuji za dobré rozhodnuí, byla koupě místenky do vlaku, protože vlak do Lince byl velmi obsazený, tudíž jsem za místenky byla velmi ráda. Vezla jsem s sebou těžký a velký kufr. Tudíž bych ti možná poradila vzít si toho s sebou o něco méně a nevozit deset knížek, protože stejně většinou není čas na to je číst. V hotelu už jsem měla domluvený pokoj a všechno probíhalo podle předchozí domluvy s majitelem hotelu. Hned druhý den jsem začala pracovat v hotelové restauraci a bylo toho opravdu dost. Ze začátku je těžké se všechno naučit, ale zvládla jsem to poměrně rychle a za pár dní už jsem byla zapracovaná.
Práce v restauraci
V restauraci je mnoho zaměstnanců a číšníků a každý má na starosti něco jiného, mně byla přidělena práce za barem, která je někdy opravdu náročná. Mým úkolem je připravovat pití podle zadaných objednávek a následně objednávky roznášet ke stolům. Je důležité naučit se základy, které pro práci potřebuješ, a také je velmi dobré poslouchat rady ostatních zaměstnanců. Jelikož je restaurace velmi frekventovaná, je mým úkolem i odnášet špinavé nádobí ze stolů a poté stůl znovu prostřít. Celkově je v restauraci mnoho práce a určitě se nenudím, jakmile mám volnou chvilku, dostanu přidělený nový úkol.
Zážitky a postřehy
Mým prvním poznatkem z práce je určitě jazykový rozdíl, moje němčina se za uplynulé tři týdny změnila k lepšímu a kupodivu i angličtina, jelikož jsou tu někteří zaměstnanci nebo hosté cizinci, kteří německy nerozumí. Mým druhým poznatkem a zároveň radou je odpočinek. Každý den mám směny od dvou hodin odpoledne do zavíračky, tudíž třeba do deseti nebo jedenácti hodin večer. Spát chodím okolo půlnoci a práce je celkově docela náročná. Proto pokaždé, když mám volno, odpočívám. I když bych si dopoledne šla ráda zaběhat nebo zasportovat, raději odpočívám, protože vím, že je to pro mě lepší rozhodnutí než jít běhat. Každý týden mám dva dny volno a během volna objevuji místní okolí a odpočívám od práce. Posledním poznatkem je jídlo, já mám obědy a večeře zajištěné v hotelu, ale snídaně a jídlo si musím ve volných dnech kupovat sama. Proto je mojí radou nějak hospodařit s penězi a přemýšlet nad tím, jaké jídlo si koupit. Velkou část nákladů na jídlo ale pokryjí dýška, které za práci dostávám.
Závěr
Práci si velmi užívám a jsem ráda, že jsem si ji domluvila a opravdu v létě vyrazila právě sem. Určitě si myslím, že to bude zážitek na celý život a získám tady mnoho zkušeností a nějakou vizi do budoucna. Pokud jsi také otevřen/a novým zážitkům a chceš zažít nějaké letní dobrodružství, určitě vyraz pracovat do zahraničí!